Thursday, September 8, 2016

Tõe hetk: Evelini talk show esimese osa arvustus (koos vanematega)

Ma vaatan seda pidulikult suurelt ekraanilt. Tulen vanemate juurde --- tegelikult tellivad nad minult värskeid kukeseeni ja otsustan juhust kasutada.
Taust: vanemad; Mustamäe korter, kuhu koliti aastal 1969,  suur laiekraan (läheb kokku vanade ja liikumisraskustega inimeste elustiiliga).
Soojenduseks on samuti TV3 uus saade: reality pealkirjaga "Tule mulle naiseks!". Mu tõsieluseriaale südamest vihkav 76-aastane isa hakkab kohe õiendama, et tal on vastik vaadata inimesi, kes end kaamera ees halvasti tunnevad. Pean ütlema, et see saade on niivõrd igav, imal ja mittemidagiütlev, et vaatan seda poole või pigem veerandiga oma tähelepanust.
Isa: "Mul on seda punnitatud lavastust alati paha vaadata. Kõik köhivad alati vale koha peal..." Ja sõimab seda 30 a taguseks USA glamuuriks.
Kokkuvõttes on tegu uue saatega, kus igas osas üks paar (reeglina vist kaua koos olnud ja lapsevanemad) kihlub; õigemini teeb suhte meespool naisele abieluettepaneku, seda avalikus ruumis, paari sõprade ja tantsutrupi juuresolekul. Kohmakad on nii viimase liikmete tantsusammud kui "peigmeeste" etteasted, samuti jääb arusaamatuks tavaliselt reality-te juurde mingilgi määral  kuuluv põnevusmoment. Või mis põnevus-, kasvõi ootamatusemoment!
Saate on tootnud Carmen Pritson-Tamme, kelle saated muidu lähevad rubriiki "Kena naine teeb Võsa-Petsi stiilis sotsiaalpornot", nagu ka Katrin Lustil.

Isa paneb ETV. "ENSV". "No vott", ütleb ta rahulolevalt. Aga kaob varsti kööki emale süüa tegema.

Algab "Evelin"!
Isa saatejuhi avakõne ajal: "Väga paljutõotav see just ei ole!".
Sissejuhatus on pikk, hakkan tähele panema kerget kõnedefekti.
Esimene külaline: Erika Salumäe. Saame teada, et spordikuulsuse tütar päriselt abielus siiski ei ole ning süüdistab oma tütre peika perekonda enda nime ära kasutamises ja reklaamiprojektis ning ajakirjandust endavastases kampaanias. Väidab, et ei joo.
Põhimõtteliselt võtab Evelin ilmselgelt Erika Salumäe poole ja toetab teda igati oma vaatenurga edasi andmises. Mitte mingeid küsimusi, mis Salumäe seisukohti kahtluse alla seaksid.
Aga tegelikult on õigus mu vanematel.
Ema: "Mis see maailma ja inimeste asi on".
Isa: "Kipub halenaljakaks. Peretüli üksikasjad -- keda need huvitavad ilma üldistava kandepinnata. Peale selle, et elusat Salumäed demonstreeritakse, ei ole siin midagi. Selles saatelõigus". Ta leiab, et sellel saatel on nii üldine kontseptsioon nagu kunagi Raul Meel talle oma maali kohta ütles: "Selles on koos kogu inimkonna ajalugu sees --  ja Vana Testament". Ja: "Vaata, et su arvustus sama pidetu ei tule kui see saade!"
Ise mõtlen, et mida siin õieti arvustada ongi.
Kuidagi õnnestub saatejuhil ja peakülalisel taandada olümpiavõitja unikaalne elukogemus täiesti tavaliseks ema ja tütre ning kahe perekonna vaheliseks draamaks. Millest pealegi räägitakse vihjamisi --- eeldades nähtavasti, et "Evelini" vaataja on seda seebiooperit kirglikult jälginud kogu kohalikust kollasest meedias.
Saame teada, et Salumäe silmis (kõrvus?) kõlavad nimed Sirli ja teise variandina Gerly nagu muusika...
Nagu ütleb saates Evelin ise: "Milline naine!".
Isa: "Oh jah, kisub vägisi banaalsuste paraadiks..."

Järgmine külaline: Rein Kilk.
Evelin: "Me oleme siin Erikaga keerulist juttu ajanud (hakkan naerma), sina oled üles kasvatanud 8 last..."
Veel omajagu banaalsuseid.
Jõuame järeldusele --- koos isaga, et ekraanil toimuv on kohutavalt igav. Isa hindab selle "Eesti omasaadete tavaliseks tasemeks". Mina aga mõtlen, et kui juba on selline eraelus surkimisele keskendunud talk show, võiks siis juba lõpuni minna ja küsida rikkalt 8 lapse isalt: mitme naisega? mitmest abielust? kas ja kui palju alimente maksab? kuidas neid edaspidi kavatseb toetada? kuidas pärandust jagama hakatakse kunagi?

Stuudiosse saabub Erika vana treener. Daam esindab vist rahvalikku mõistuse häält, kes räägib natuke tähtkujudest ja ütleb, et küll kõik läheb hästi, kõik on õieti tehtud.
Kahjuks on raske sama öelda selle jutusaate -- esialgu 6 osa-- kohta.

RUBRIIK "MEEDIA SÜVA-ANALÜÜS"
SAATUSLIK PURK ERIKA SALUMÄE KÖÖGIS!
Sõbranna saatis kaadri Evelini talk show-st. Ta vaatas järgi ja tal tekkis kahtlus, et fotol, kus Erika Salumäe "kokata armastab", on alkohoolse joogi purk.
Mina vastu: Hispaanias on apelsinimahl plekkpurkides müügil. Panen isegi Google`isse hispaania keeles: zumo de naranja 330 ml. Tuleb palju mahlapurke, aga mitte päris selliseid.
Sõbranna, kes tuvastas esimesest pilgust, mis tüüpi jooki Erika Salumäe köögis toiduvalmistamise kohta tarvitab, saadab kohe järgi sõnumi: tegu on Amsteli õlle purgiga. Aga pakub ka, et äkki teeb Erika ahjurooga õllega. Mina: NAIIVITAR!!!
Ja mulle meenub, et kui käisin Evelini saate salvestusel, näidati stuudios neid külaliste fotosid ikka väga suurel ekraanil. Imelik, et keegi ei pannud tähele, et selline äraandlik detail pildil on.
Vaat nii!









No comments:

Post a Comment