Monday, November 7, 2016

Päeva kangelane



Lähen läbi tuisu ja lume vanalinna nurgatagusesse, Soho tuleb vastu. Lähen läbi mahajäetud restoraniköögi ja baarimööblit täis käänulisse võlvlaega akendeta keldrisse, mille ühes otsas on uue (sõna otseses mõttes!) kunstniku ateljee. Seinal olevast telekast tuleb maheda häälega tai chi õppevideo. Samasuguse maheda tooniga räägib nüüd seda idamaist ala harrastav kunstnik ise.
Viirukihõng ei suuda päriselt enda alla matta õhus hõljuvat ning keskaegset atmosfääri süvendavat reoveelõhna. Kuulen, et see on enda sisemise puhastamise väline tagajärg. See on nali. Sõna "energia" kasutatakse üldse palju. Saan aru,et päevakangelane on elanud läbi tõsise uuestisünni mitmel tasandil ning elatub nüüd kunstist. Sisekujunduse kohta kasutab ta väljendit "ruumikunst". Vaidlen vastu selle kasutamisele pressikas ning seletan, et sõna "sisekujundus", nagu ka "disain", sisendavad austust. Tõsiste idamaiste eetikute maailmavaadet näitab ka suhtumine keldris elavatesse rottidesse. "Need ei sega meid. Nad olid siin enne meid."
Kolm tundi hiljem olen läbi hämarduva vanalinna kodus tagasi. Olen kuulnud elust Tais, vaadanud kunstniku teoseid ning kirjutanud valmis pressiteate, asendades näitusetegija meedias tuntud hüüdnime tema praeguse, lisandunud keskmise nimega kodanikunimega.

Endine meelelahutusiärimees, praegune sisekujundaja, disainer ja kunstnik Toivo Freeman Pilt avab järgmisel teisipäeval, 15. novembril kl 14 oma esimese näituse pealkirjaga "Asian Lovers" restoranis Tai Boh (Vana-Viru 15).

Toivo Pilt on kunstnikuna iseõppinu, kui mitte arvestada maali-ja vitraazhistuudiumi legendaarse kunstniku ja sisekujundaja (Tai Boh, Manna La Roosa, Võitlev Sõna...) ateljees. Ka Toivo Freeman Pildi kontol on juba mitme restorani interjöör (Võit, Lovesexmoney, Sex Püstols Tallinnas, Skyhigh Phuketis Tais). Viimased neli aastat identifitseerib ta end eelkõige kunstnikuna ning spirituaalsel teel käijana.
Oma esimesel isiknäitusel "Asian Lovers" eksponeerib Toivo Freeman Pilt kolmemõõtmelisi erinevas formaadis teoseid, mida võib pidada omamoodi ikoonideks. Need on teostatud maalis, kollaazhis ning neid seob omavahel unikaalne peegelvitraazhitehnika. Viimase põhjal võib Freemani pidada ka Soho koolkonna esindajaks --- on ta ju löönud kaasa ka Manna La Roosa kujundustiimis ning taoline eksootilise hõnguga kitshilik ja värvirõõmus lähenemine iseloomustab ka tema näitusetöid. Mangad, Aasia jumalused, popsürrealistide võtted, kolmemõõtmelised kollaazhid popkultuuri esindavatest vidinatest, psühhedeelsed mustrid ja graffity-elemendid näitavad Toivo Freeman Pilti debütandi kohta ootamatult tervikliku ja omanäolise kunstnikuisiksusena, kellel on juba välja kujunenud isikupärane käekiri. Tema monumentaalsemate maalide, vitraazhide ja skulptuuride püsiekspositsiooni võib imetleda ja sellest energiat ammutada restoranis Sex Püstols (Narva mnt 19). Lisaks võib esile tuua kunstniku tegevust ka rõiva-, jalatsi-ja valgustidisainerina.
Kogu "Asian Loversi " ekspositsiooni taga on kunstniku isiklikud kogemused seikluslikust elust Bangkoki getos.
Näituse kuraator on Soho Fond ning see alustabTai Bohi  uut poliitikat eksponeerida Aasia restorani seintel interjööri kui restorani kontseptsiooniga haakuvat kunsti. 
Näitus jääb avatuks kolmeks kuuks ning kõiki teoseid on võimalik restoranist osta.



No comments:

Post a Comment